23.02.2012 - joi - Conferinta BIOTOWNS - 1


cadouri

Partea I
Hotel REGHINA BLUE - TIMISOARA
Cu putin inainte de ora stailita pentru intalnirea prilejuita de Conferinta de incheiere a Proiectului de cooperare transfrontaliera „Biodiversitatea si protectia naturii – o abordare responsabila a problemelor de mediu a doua orase infratite” – BIOTOWNS, derulat intre orasele infratite Szeged, din Ungaria, si municipiul Timisoara, lumea incepe sa se adune, intr-o atmosfera relaxata, in timp ce din sala de conferinte se aud triluri de pasarele. Pe ecran se desfasurau imagini cu pasari care traiesc in Timisoara, si pe care le auzeam in boxe, ceea ce te ducea cu gandul la vara, caldura, parc.
S-au impartit mape fiecarui invitat, lumea s-a asezat confortabil in scaune, inclusiv echipa din Szeged. Cuvantul de deschidere l-a avut colega mea, Iudith Bere. (poate imaginile nu sunt chiar de cea mai inalta calitate, dar astae, telefonul nu e aparat foto, insa pentru o improspatare a memoriei, candva, vor fi bune):
 Desi cred ca avea emotii, ceea ce e normal la asa o audienta, prezentarea a fost placuta, linistitoare, destinsa. A prezentat reprezentantii autoritatii locale, dl. viceprimar A. Orza, dl. subprefect  Z. G. Marossy. In timpul discutiilor, un translator facea traducerile, in maghiara sau in romana, dupa caz.
A fost prezentata delegatia – echipa din Szeged, care include si reprezentanti ai societatii care se ocupa de administrarea mediului urban din Szeged.
Dl. Adrian Simitean a prezentat echipa din Timisoara, formata din specialisti ihtiologi (studierea pestilor), in flora si vegetatie, in mamifere – chiroptere (din familia liliecilor), informaticieni – specialisti GIS, herpetologi, in micromamifere (cu exceptia nevertebratelor terestre si chiropterelor), ornitologi (ornitologie - Compartiment al zoologiei care studiază păsările). Ma simteam ca la o adevarata conferinta stiintifica.
Dl. subprefect Marossy a avut un scurt discurs in care a subliniat ca e importanta pastrarea biodiversitatii, e de parere ca ar fi bine sa avem grija de habitat si sa ocolim sticla si betonul.
Dl. Orza e de parere ca intalnirea incepe sub bune auspicii si a felicitat echipele pentru buna colaborare. A punctat faptul ca exista si unele aspecte colaterale negative – nu intotdeaun a dezvoltarea economiei a fost una durabila, prietenoasa cu mediu. Insa la Timisoara, in urma unor masuratori ale facultatii de sociologie a reiesit ca cel mai mare grad de satisfactie al cetatenilor e reprezentat de spatiile verzi, 82%. E foarte importanta intelegerea nevoii de a proteja natura – e vorba de confortul general al unei soceitati. O componenta importanta o reprezinta educatia. De exemplu, este  necesara extinderea  ZOO, care devine un loc de dezvoltare a speciilor, nu un loc de captivitate a animalelor.
Iudith a amintit momentele in care s-a nascut ideea acestui proiect, in decembrie 2009, cand s-a infiripat dorinta de a se realiza un inventar al biotopurilor celor doua orase si gasirea unui plan strategic pentru a proteja biodiversitatea, crearea unor linii directoare, astfel incat cele doua orase sa se dezvolte sustenabil.
Ma opresc aici cu partea intai. Nu am facut cine stie ce fotografii, asa, cateva. Mai pun aici una in care apar si eu, demo a prezentei mele:
Oricum, vreau sa spun ca mie mi-a placut, oamenii au fost joviali, fiecare era animat de entuziasm si toti care aveau prezentari ar fi vrut sa spuna mai mult, insa timpul scurt i-a fortat sa incheie prea repede.
Maine mai scriu, am notat cateva cuvintele la fiecare orator.
Si au fost premiati si niste copii, revin si cu imagini.
Mi-au placut trilurile pasarilor cu care au fost asteptati oaspetii, si poate reusesc sa aduc si eu aici unele sunete.
Partea a doua puteti s-o urmariti aici: Conferinta BIOTOWNS - partea a doua

Comentarii