Primavara, de Romania Romana

Glumeam. Un post colorat, tulburat, ca vremurile acestui inceput de an.

Anul a inceput ciudat, si continua la fel. Crime, sinucideri, ger, zapezi ireale, manifestatii neobisnuite, all inclusive. Noaptea se fac 6 grade celsius, aici, la Timisoara, unde pare a fi mai cald decat in restul tarii. Dar acuma e rece noaptea. Ziua mai merge. Da-mi place ca avem o caldura in calorifere ca-n epoca de gheata a lunii februarie. Stam cu toate geamurile deschise, dar platim caldura ca fraierii. Da' romani de bun simt fiind, tacem cumintei din gurita. Da.
Bine ca acu' e fruuumos afara, cam racoare. Am senzatia unui haos, si, pe langa ca toate lucrurile se precipita, bataia de joc fata de marea masa de oameni, imi da un gust amar. "Antenele" nu mai emit pe nu stiu ce retea, e jale, lumea se impacienteaza. Steaua pierde cu Vasluiul, ce tragedie! A, ba nu, ca "Totul este relativ", pentru unii e motiv de fericire suprema. Pentru altii e neutra situatia. Ce se mai intampla? Pentru ce mai suferim? A, da, sunt unii pensionari nemultumiti ca au platit unele taxe in plus, si acuma stau la cozi la tribunal, de fapt, nu stau, rup usile la tribunal, ca sa isi depuna plangerile. Si ce daca! Au platit, au platit, sa fie sanatosi, nu mai recupereaza nimic inapoi, ca nu-s bani. Banii care le-au fost luati s-au consumat deja, ca niste buni gospodari, cei care au laut banii i-au investit. Eu cred ca ar trebui sa le dea ceva dobanda macar, pensionarilor.
Alta faza simpatica, de la Craiova. O femeie, pe langa ca e lovita pe trecerea de pietoni (ca ce cauta ea acolo, nu intelege nimeni, nici macar ea), dar e si jecmanita de niste binevoitori. Incredibil! E chiar o buna sugestie de film faza asta. Si, nu e tot, primarul Craiovei, cica zice ca ce atata taraboi, ca si asa nu avea bani femeia! Asa se pune problema! Ramai cu gura cascata! Bietii hoti, nu mai au din ce trai! Pe bune, hotii raman flamanzi la noi, ca victimele de pe strada umbla cu gentile si buzunarele goale. Grea viata.
Mai jos filmuletul cu femeia jefuita (cotrobaita, ca era sarmana, nu aveau ce sa-i fure):

Si-mi plac romanii cand trebuie sa primeasca ceva, cum ar fi apa sfintita (aghiasma). Mamaaaa, ce balamuc! Ce sfintenie de oameni, plini de credinta si cu duhul blandetii! Nu reusesc sa pricep. Stiu ca apa sfintita are niste proprietati iesite din comun (nu stiu cati dintre oamenii aceia disperati, cu pet-urile intinse stiu ceva despre apa sfintita), insa tocmai acele proprietati ar trebui sa le induca o stare de liniste, de pace. Poate dupa ce beau din ea. Cred ca astfel de adunari ar trebui sa aiba loc dupa ce fiecare om din multime ar lua cel putin o gura de apa sfintita. Cred ca lucrurile s-ar dezvolta altfel.
Nu-mi vin acuma in minte toate, ca-s prea multe chestii si prea multe ganduri. 
Anul alegerilor. Noi cu cine votam? De ce mai votam? Da' mai votam? Am citit intr-un loc ceva ce mi s-a parut adevarat: marea tragedie a romanilor este ca mereu trebuie sa aleaga dintre mai multe rele pe cel mai mic. De ce trebuie sa fie asa? De ce nu poate sa fie ca dintre mai multe lucruri bune sa-l alegi pe cel mai bun? Nu mai inteleg nimic.

Comentarii