METEORITUL din RUSIA si ISTORIA LUMII - recenzie carte

Universul exista si "traieste" in jurul nostru

Mi s-a parut fascinanta si infioratoare aparitia meteoritului din dimineata zilei de 15 februarie! A venit pe Pamant neinvitat si nestingherit. De acolo, din neantul spre care ne uitam de zeci de mii de ani!
In seara asta si maine in reluare va fi un documentar pe DISCOVERY, sigur va fi un documentar de exceptie!
Azi, 2 martie, la ora 22, si maine, 3 martie, la ora 23. Puteti vedea detalii pe site-ul lor aici ... http://www.discovery.ro/emisiuni/meteoritul-cazut-in-rusia.

La finalul articolului va povestesc despre  Cartea este: "Istoria lumii de la Big Bang pana in prezent" de scrisa de Cynthia Stokes Brown.

Vreau sa va spun ca plonjonul meteoritului pe Pamant a fos inregistrat si de seismograful Centrului de Seismologie European-Mediterranean:
Vedeti pe facebook http://on.fb.me/13wUyZb sau pe G+ http://bit.ly/YJPHxS


Am colectat cateva filmulete extraordinare ale martorilor, si le pun aici, sa le vedeti:
http://www.space.com/19806-russia-meteor-explosion-asteroid-flyby.html
http://adevarul.ro/tech/stiinta/un-meteorit-urias-explodat-dimineata-deasupra-rusiei-1_511e303b344a7821184272be/index.html#
http://www.zeibiz.com/2013/02/meteorite-falls-in-russia-video/ - si o compilatie extraordinara cu filme cu meteoritul
http://www.liveleak.com/view?i=152_1360906606
http://www.liveleak.com/view?i=aea_1360957368

Au mai cazut meteoriti pe Pamant, vedeti mai jos:
Acesta e un crater din Arizona - in linkul alaturat aveti un articol despre acesta:
http://www.myamazingearth.com/2012/11/amazing-meteor-crater-in-arizona/ un crater de la alt meteorit

Tocmai azi, la stiri, au spus despre un crater care s-a format sub casa unei familii din SUA si o incapere s-a prabusit in haul de dedesubt! Ce sinistru!
Imi place si ma infioara salbaticia care ne inconjoara, habar nu avem ce maruntei suntem!
Am citit o carte care m-a impresionat si pe care o tin aproape, ma uit uneori prin ea, cum ar fi acuma, caut ceva despre originile Universului si Pamantului nostru. Cartea este: "Istoria lumii de la Big Bang pana in prezent" de scrisa de Cynthia Stokes Brown, pe care o recomand cu mare caldura.
Cine stie ce calatorie a avut acel meteorit pana sa ajunga la noi?
Cynthia Stokes Brown povesteste in primul capitol ca nu putem cunoaste universul asa cum este astazi, ci doar asa cum era candva, deoarece e nevoie de milioane sau chiar de miliarde de ani pentru ca lumina stelelor si galaxiilor indepartate sa ajunga la noi, strabatand spatiul cu o viteza de aproximativ noua mii cinci sute de miliarde de kilometri pe an! Astfel ca acest obiect care s-a ratacit si si-a gasit sfarsitul la noi, cine stie de unde vine si cate milioane de ani a calatorit! Fascinant!
Stiti ca Pamantul, la inceput era o masa fierbinte, de neimaginat, de fapt.
In "Istoria lumii de la Big Bang pana in prezent" , Cynthia Stokes Brown ne spune ca Pamantul nostru isi pastreaza structura de baza, desi evolueaza constant si se modifica. Viata pe pamant a aparut cand acesta s-a racit suficient de mult, iar procesul de racire se produce permanent, miezul fierbinte al Pamantului este acela de la inceputuri, inca nu s-a racit de tot. Puteti simti dimensiunea cosmica a acestui lucru?
Cynthia Stokes Brown face o cronologie comprimata a Universului, imi place tare mult simplitatea si usurinta de intelegere a acestei scheme.
Zice ca daca Universul ar fi luat nastere cu 13 ani in urma, atunci, pastrand scara, Pamantul ar fi aparut in urma cu aproximativ 5 ani, organismele pluricelulare de mari dimensiuni acum 7 luni, hominizii ar fi aparut in urma cu 3 zile, specia umana - Homo sapiens - acum 53 de minute, intreaga istorie a civilizatiei s-ar intinde pe durata a 3 minute, iar societatile industriale moderne ar fi aparut in urma cu 6 secunde.
Este incredibil! Cartea  "Istoria lumii de la Big Bang pana in prezent" de scrisa de Cynthia Stokes Brown este o incantare si citind-o parca traiesti toate epocile pe care le descrie cu atata lejeritate!
Sa stiti ca in prefata, doamna Cynthia Stokes Brown multumeste unui autor despre care eu am mai scris: Stephen Pinker, autorul cartii stiintifice (dar pe intelesul tuturor) "Cum functioneaza mintea", spectaculoasa!

Doua carti pe care trebuie sa le aveti, pot fi citite de orice pasionat de documentare si programele stiintifice de la tv!

Comentarii

  1. This is a great tip eѕpeсіally to thoѕe new to the blogosρhere.
    Simple but veгy prесise info… Τhanκs for shaгing this οne.
    Α must read article!

    my wеblog :: please click the following internet site

    RăspundețiȘtergere
  2. Thank's but what did you understand, as my post is in my language?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu