Ce inteleg eu prin iresponsabil

Cat de greu e sa fii responsabil! E mai greu in zilele acestea decat in alte vremuri?

Azi e nefericita zi in care un club din Bucuresti a luat foc si o multime de tineri, 27 pana acuma - ce trista numaratoare, au murit, iar foarte multi se chinuie sa supravietuiasca.
Nu poti decat sa iti pui problema cine e responsabil!
Stiti ce rezultat iti prezinta Google daca dai o cautare de imagini cu "IRESPONSABIL"?

Nu ma asteptam, sa spun sincer, iata:

La un moment dat erau niste filme pe Discovery sau National Geographic cu diverse tragedii, cercetatorii aratau firul evenimentelor pana s-a produs tragedia.

Cred ca asa e mereu - un intreg lant - chiar ca intr-o lege a atractiei, in care se petrece un eveniment aparent fara semnificatie, apoi altul, apoi altul, si fiecare e mic, neimportant, dar ele se aduna devenind o masa de evenimente, parca se strang pe un magnet, din bucatele mici devine o bila mare formata din evenimente mici care se detensioneaza si
se descompune intr-o intamplare majora!
Uf!
Zicea cineva pe facebook, sa fim macar de acuma responsabili!

Da, bine ar fi, insa in fiecare zi vad intamplari pe care eu le calific iresponsabile. Pentru mine daca omori o gâza consider ca e un fapt iresponsabil! Adica esti afara, e si ea afara, de ce s-o omori?


 Esti iresponsabil cand il claxonezi la semafor pe cel din fata ta, ceea ce il poate face sa devina imprudent si sa produca o nenorocire!
De mult vroiam sa spun despre o iresponsabilitate majora pe care am observat-o pe strada: de foarte multe ori am vazut adulti - parinti, bunici, tinand un copil de mana si traversand strada aiurea, dar uneori, trec pe trecerea de pietoni insa pe ROSU! Pentru ca nu vine masina! Pai? Nu vine masina, dar pleaca educatia! Copilul nu are suficient discernamant ca sa judece, ca e rosu dar nu vine masina, ca e verde dar vine masina, cand va fi singurel, la un moment dat, va sti el sa analizeze toti factorii - il inveti, om adult ce esti, sa riste fara rost! Pai ce mai contau cateva secunde pana se facea verde?! Da' unde va grabiti mereu, cu si fara rost? Inca ma sfiesc sa fac poze oricand vad ceva ce ar trebui fotografiat, dar am sa ma tratez!


Masini parcate pe oriunde, accese blocate? Asta e ceva foarte obisnuit, nici nu le mai observam! Dar daca parcheaza aiurea, macar sa aiba atata simt al raspunderii incat sa plaseze masina cat mai putin deranjant! Poti face lucrurile mai putin rele, sau putin mai bune! Vezi, mereu sunt doua parti, TOTUL ESTE RELATIV! MEREU!

Responsabil cred ca esti oricand faci ceva cand iti dai seama ca actiunea ta va preveni o intamplare neplacuta, ca sa vorbesc bland, ca actiunea ta va salva ceva, orice ar fi acel ceva, de la fiinte la obiecte.
Cred ca iuresul si graba acestor zile face sa fie mai grea sarcina de a fi responsabil, pentru ca trebuie sa te opresti o clipa, trebuie sa incetinesti ritmul, sa iti opresti atentia la ceva neprevazut.
Arunci o hartie, un ghemotoc, la cosul de gunoi, si, aproape mereu mizeria cade pe langa. Ce faci? Multi, cei mai multi, o lasa balta, asta e, nu stie sa cada in cos, nu are decat sa stea pe jos!
Nimicuri, puteti si voi sa imi povestiti de ale voastre pareri, intamplari!

In cazul in care nu ati citit un alt articol de al meu - Duminica in familie - LA POLITIE - cum demonstrezi ca esti nevinovat -  un politist iresponsabil ne-a facut zile amare si am avut de suferit un an de zile din cauza lui, si am ramas toti cu un gust amar si cu gandul ca poti pati lucruri pe care nici nu ti le imaginezi - cititi articolul de mai sus, daca sunteti curiosi, e ceva de neinchipuit!

Da, sigur e mai usor sa fii iresponsabil decat responsabil!

Comentarii